Međunarodni aerodrom Sarajevo danas obilježava 45 godina postojanja i rada

    Međunarodni aerodrom Sarajevo danas, (02. juna) obilježava značajan jubilej- 45 godina postojanja i rada, a ovaj datum zasigurno će ostati duboko uklesan u njegovu bogatu historiju.
    Naime,davne 1969. godine, po otvorenju aerodroma, koji je tada nosio naziv “Aerodrom Butmir-Sarajevo”, na novoizgrađenu pistu, prvi je sletio JAT-ov „konver“ na liniji Zagreb –Sarajevo, čime je novo sarajevsko zračno pristanište uspješno položilo svoj prvi ispit.
    Sarajevski aerodrom nekad
    Otvaranje međunarodnog aerodroma značilo je i da se otvaraju novi putevi i mogućnosti za razvoj civilnog zrakoplovstva, a promet putnika i letova u tom razdbolju povećavao se postepeno.
    Njegov put ka usponu zaustavila su ratna zbivanja devedesetih godina, kada je u potpunosti zaustavljen civilni saobraćaj, a aerodrom je opljačkan i uništen. Međutim, uprkos mnogobrojnim poteškoćama i preprekama, te zahvaljujući entuzijazmu i nesebičnom doprinosu svih uposlenika, aerodrom je obnovljen i od tada iz godine u godinu niže poslovne uspjehe.
    Da su se dugogodišnji trud, rad i zalaganje isplatili dokazuje i rekord po pitanju broja putnika, koji je ovaj aerodrom zabilježio u prethodnoj godini, a koji je iznosio 665.638, što je najveći broj putnika od osnivanja ovog aerodroma.
    Rast prometa nastavio se i u tekućoj godini pa je tako u prva četiri mjeseca ove godine kroz Sarajevski aerodrom prošlo 173.949 putnika, što je za 5% više u odnosu na isti period prošle godine, a realizovano je i 1.688 aviooperacija što je za 8% više u odnosu na rekordnu 2013.godinu.
    „Ostvareni uspjeh prethodne godine, bio je samo dodatni motiv da sa ambicioznim planovima uđemo i u 2014. godinu. U narednom periodu planiramo se i dalje bazirati na uvođenje novih linija, ali i sadržaja, a sve kako bi našim putnicima pružili što veći komfor i ugodniji boravak na aerodromu. S obzirom da do kraja godine očekujemo blizu 700.000. putnika, možemo reći da bi 2014. mogla biti upisana kao nova rekordna godina, kojom ćemo krunisati 45 godina rada i postojanja Međunarodnog aerodroma Sarajevo“, izjavio je Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, gosp. Ivan Veličan.
    Svoj osvrt na rad i razvoj aerodroma dao i je i Izvršni direktor ovog preduzeća, gosp. Elvedin Begić, koji već gotovo 30 godina radi na ovom aerodromu:
    „S obzirom da sam svoj cijeli radni vijek i profesionalni angažman proveo na aerodromu, više od 30 godina, ponosan sam na činjenicu da je ovaj kolektiv unatoč usponima i padovima, danas jedan od najuspješnijih u BiH.Značaj Aerodroma Sarajevo je mnogostruk i vezuje se za specifična razdoblja prije rata, u ratu ali i u postratnom periodu. Ogroman značaj za BiH je bilo otvaranje Međunarodnog aerodroma Sarajevo te davne 1969.godine na ovoj lokaciji, koji je u vremenu održavanja ZOI 84 odigrao značajnu ulogu zajedno sa uposlenicima, a u periodu 92.-95. bio ključna i jedina tačka za snabdijevanje hranom opkoljenog Sarajeva, sve do danas kada bilježimo najveće rezultate u broju aviooperacija i prevezenih putnika.
    Za nas 45 godina nije samo ono što je prošlo, već i ono što je Međunarodni aerodrom Sarajevo danas, ali i ono što želimo u budućnosti – na temeljima svega što smo postigli, raditi i graditi još više, još bolje“, kazao je.
    Povodom obilježavanja godišnjice, u izradi je i Monografija u kojoj će biti opisano 45 godina postojanja i rada Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Monografija će sadržavati mnoštvo tekstualnih i slikovnih činjenica, koje čitatelje pozivaju da zavire u različite epohe Sarajevskog aerodroma i doznaju o njemu do sada nepoznate i neispričane priče.